Hypnotiska, nära döden och tidigare liv upplevelser!

Föreställ dig att du har upplevt något så omvälvande, obeskrivligt och inte minst något så emotionellt laddat att det ändrar din syn på livet. En upplevelse som är så stor och så fundamentalt annorlunda att inga ord i vårt språk kan beskriva den på ett rationellt och analytiskt sätt. Skulle man ändå försöka är det som att sträcka sig efter ord som helt enkelt inte finns för att hitta en förklaringsmodell. Det är en av de saker som dyker upp när människor ber mig förklara min egen nära-döden-upplevelse (NDE) som jag upplevde i 7 års åldern. Pensionerade överläkaren Göran Grip som haft en likvärdig upplevelse som min fick frågan från en programledare ”nu måste du väl ändå erkänna att du har träffat Gud?”, han svarade ”nu ber du mig om att förklara något som ändå inte går att förklara”. Det är som att behöva rita en lukt med kritor för att ge en rationell förklaring för dom som inte varit med om en nära döden upplevelse. Det går inte att göra, oavsett hur många färger du har i lådan.

Det närmaste man kommer är möjligen en mänsklig beskrivning som är baserad på ”att vara lyckligt kär”, ”känslan av att hålla sin förstfödda” eller ”frihetskänslan och storheten att stå på Eagle eye i Grand Canyon och blicka ut över detta gigantiska naturunder. Storslagna skogar eller annan form av naturlig skönhet som kan framkalla glädjetårar”. Och ändå, även om allt detta läggs ihop och göres tusen gånger större så är du ändå inte där än, men då närmar du dig. 

Innan jag forsätter är det nog på sin plats att berätta att jag alltid haft en egen  längtan tillbaka till denna enastående upplevelse. Där ligger en naturlig drivkraft inom mig och kanske därför som jag slutligen sökte mig till en profession långt bortom vårt rationella och analytiska sinne. Jag kom hela tiden tillbaka till hypnos i mitt sökande och utövande bland all möjliga terapiformer. Det är snart 25 år sedan och min drivkraft blir bara större. Min nyfikenhet och egen forskning omkring hur långt detta hypnotiska stadie kan ta oss vidare in i denna omedvetna värld. Så jag är och blir aldrig någon stagnerad hypnotisör, för min nyfikenhet är för stor och förmodligen den största orsaken till att jag får uppleva saker på ett högre plan i sessionerna med mina klienter. Inslag som inte tillhör vardagen, exempelvis kraftfulla spirituella inslag som kanaliseringar som sedan har kunnat verifieras. Känsloladdade spirituella möten där klienten fått frid i sin sorg. Faktum är att redan på 1700-talet var man inne på detta kraftfulla stadie även om man inte använde ordet ”hypnos”. Men stadiet kunde användas för att komma åt spirituell närvaro, klärvoajans mm, förmodligen visste man det långt innan dess. Jag använder stadiet idag på ett helt annat plan än vad jag själv blivit lärd och det är jag otroligt tacksam för.

Tillbaka till ämnet, i skrivande stund ser jag ett program från Danmark ”Livet efter døden” där Tobias Anker Stripp forskar i nära döden upplevelser på Syddansk Universitet och försöker ge dessa NDE upplevelser mer ljus. Ja på tal om ljus! Det pratas väldigt mycket om spirituellt vitt ljus vilket jag inte riktigt själv känner igen. För mig är det mer gulaktigt än vitt, men gult på ett sätt som ändå är svårt att förklara. Ett ljus som ger mig emotionell värme, en kärleksladdad frid av närvaro och ändå kan jag inte ge dig en rättvis beskrivning. Programmet fångade mig då jag kunde relatera till det och det blev faktiskt en av anledningarna till att jag skriver denna text.

Mette som medverkar i programmet beskriver sin egen nära döden upplevelse där som så överväldigande att hon längtar efter att komma tillbaka dit. I programmet försöker hon rekonstruera sin upplevelse efter bästa förmåga med teknologien Virtual Reality. Hennes syfte är att få dela sin NDE upplevelse och erfarenhet med resten av världen, men också för att få förståelse för sin upplevelse. Jag citerar henne ”Om alla fick uppleva det jag själv upplevt skulle ingen vara rädd för att dö”. 

Hennes upplevelse förändrade hennes syn på denna mer eller mindre rationella och analytiska värld vi alla befinner oss i. Vi människor har en tendens att vilja ha svar på allt, rationella förklaringsmodeller, allt för att hantera vårt eget liv efter bästa förmåga. Tillsammans med forskaren Tobias Anker Stripp fick hon möjligheten att deltaga i ett experiment med syfte att komma så nära en förklaringsmodell som möjligt. Och just i detta pågående och utvecklade försök beskriver hon just ljuset på samma sätt som jag, dvs mer gulaktigt. Detta blev en pågående teknologisk process som tog tid, allt för att få ljusets karaktär att komma så nära hennes egen upplevelse. Efter mycket om och men närmade sig programmerarna hennes beskrivning vilket resulterade i att hon blev väldigt emotionellt berörd av resultatet av denna teknologiska och konstruerade upplevelse. Hur som helst så hade de nu skapat en förklaringsmodell som kom så pass nära och som nu kunde upplevas av andra och som åtminstone fick en egen upplevelse av Mettes.

Det finns en bok med namnet ”Efter’”, skriven av den amerikanske professorn i psykiatri Dr. Bruce Greyson som just utforskar NDE upplevelser och vad de möjligen berättar om livet – och inte minst, livet efter detta, om det finns något sådant? Han beskriver nämligen sig själv som en skeptiker och har haft svårt att medge att det finns någonting mer. Han kan dock inte bortförklara en händelse för ca 50 år sedan där han upplevde en incident med en patient som skulle komma att utmana allt han trodde sig veta som traditionell vetenskapsman. Hur kunde hon se den där fläcken på min slips?

Dr. Bruce Greyson såg det som en frontalkrock på hans egen världsbild, när en ung kvinna som hade försökt begå självmord kunde återge ett helt samtal på distans och som hon omöjligt kunde ha hört på grund av den kondition hon befann sig i. Hon hade nämligen tagit en överdos, låg och sov djupt i ett rum där hon övervakades av en vakt medan Bruce Greyson pratade med hennes vän i ett väntrum långt nere i korridoren. Avståndet och stängda dörrar samt att hon sov gjorde det omöjligt att höra deras lågmälda samtal, men ändå hade hon gjort det.

Vakten bekräftade i efterhand att denna sovande patient inte alls hade rört sig ur fläcken medan Bruce Greyson var borta. Men ändå nästa morgon så kände hon till alla detaljer från samtalet som hon på inget sätt hade kunnat känna till, samtalet han hade haft med hennes vän. Till saken hör att hon hade inte pratat med sin vän sedan hennes självmordsförsök vilket gjorde det hela ännu märkligare. Ännu märkligare blev det när hon hade sett att Bruce Greyson hade haft en röd fläck på sin slips, eftersom hon hade sett och hört honom i väntrummet. Fläcken kom från spaghettin som han hade spillt på sin slips under sin middag. Fläcken syntes bara där i väntrummet eftersom han kände sig varm och knäppte upp sin kittel. Han var mycket medveten om att kitteln skulle vara knäppt, han tyckte helt enkelt att det var oproffsigt att springa runt med en fläck på slipsen. Med andra ord, kvinnan hade aldrig haft chansen att se den där fläcken, så hur kunde hon veta att den fanns där?

Detta påminner mig om Esdaile stadiet som jag lär ut på mina utbildningar. Walter A Sichort lärjunge till James Esdaile, kirurg och ”hypnotisör” och som arbetade i Indien i mitten av 1800-talet. Esdaile genomförde mer än 3000 operationer i detta djupa hypnotiska stadie varav 300 av dessa var rena amputationer. Walter Sichort undervisade i hypnos, åkte land och rike runt och demonstrerade detta stadiet och dess mirakulösa möjligheter. Tillsammans med sin fru som för övrigt följde med som assistent och som med lätthet tog sig in i detta stadie vilket gjorde henne till det perfekta presentations objekt. Tillsammans med sin fru kunde han påvisa likvärdiga inslag som Dr. Bruce Greyson själv hade erfarit även om Bruce sannolikt inte var medveten om detta stadies möjligheter. Hans fru kunde nämligen återge vad som sades i rummet en bit bort. Inte nog med det så påstod även Walter Sichort att stadiet gav möjligheter för  healing av tyngre åkommor och inte minst på distans. Enlig Svensk lag får jag inte uttala mig om bot för olika sjukdomar, lagen gäller faktiskt alla former av alternativ terapi. Men förmodligen så är det precis här vi hittar de helt stora möjligheterna också därför som mitt intresse för dessa nivåer av stadiet har fångat mitt intressen de senaste 10 åren.

Tillbaka till Bruce Greyson, han tänkte igenom alla möjliga scenarier som kunde ha förklarat detta till synes omöjliga faktum. Men det slutade med att mysteriet kastade honom ut på en resa som innebar att han nu har ägnat det senaste halvseklet med att studera NDE upplevelser på ett vetenskapligt plan. Han har så här långt publicerat mer än 100 vetenskapliga artiklar om dessa nära döden upplevelser i erkända medicinska tidskrifter, alla baserade på hans forskning.

Han skriver att berättelser om nära döden upplevelser är ingenting nytt och går tillbaka tusentals år. Internationella studier visar att upp till ca 20 procent av alla som varit kliniskt döda återvänder igen till livet men med en ovanlig sensorisk upplevelse som de inte kan förklara. Men gemensamt för dem alla är att de är övertygade om att det är verkligt och inte en dröm. För det första minns människor sina nära döden upplevelser väldigt detaljerat under hela sitt liv, medan drömmar ofta glöms bort efter en kort tid. Greysons forskning, beskriver dessutom att 71 procent beskriver sina nära döden upplevelser som mer verkliga än verkliga händelser, vilket flera forskar har undersökt och bekräftat.

Tobias Anker Stripp forskar om nära-döden-upplevelser vid Syddansk Universitet och medverkar i dokumentärfilmen ”Livet efter döden”. Han arbetar just nu med den första studien av nära döden upplevelser av sitt slag i Danmark. Han har intervjuat mer än 15 danska deltagare om deras NDE upplevelser och det är inte lätt att få varken tid eller pengar för att forska i något så okonventionellt som NDE upplevelser. Som utbildad läkare tänkte Tobias Anker Stripp ganska rationellt: Hjärnan är kroppens huvudsäte och när man dör är det över och sedan blir det bara svart. MEN!! på något sätt har det blivit omöjligt för Tobias Anker Stripp att förbise sanningen som så många människor har erkänt i århundraden.

Jag har ingen anledning att inte tro dem säger han. Och det är så övertygande och så rörande vad danskarna jag har träffat berättar för mig. Så det var egentligen där jag kom in på detta. Jag är helt övertygad om att vi har ett liv efter detta. Några av de egenskaper från dem som upplever detta är att de ofta talar om är att lämna den jordiska världen och gå in i en ny dimension med ovanliga sinnesintryck. Upplevelser som att de är omgivna av skinande ljus eller att de kan förstå alltings hela sammanhang. De kan uppleva sig separerade från sin fysiska kropp, se livet passera eller möter avlidna personer.

Ljuset är något som ständigt återkommer och i skrivande stund dyker en video upp med döende Jane ”Nightbirde” Marczewski. Där blir jag väldigt rörd av hennes låt ”It´s ok” och inte minst där textraden i andra versen är ”I drove through yellow lights and don’t look back at all, I don’t look back at all”. Gult ljus igen! Verkar vara så att alla som är med om en NDE helst inte vill tillbaka till jordlivet. Lyssna gärna till hela detta videoklipp, jag är fullständigt säker på att du blir berörd av hennes kloka ord, hennes låt och inte minst juryns emotionella reaktion.

Inte minst denna fantastiska hyllning till Jane framfört av Mzansi Youth Choir – It´s ok!

Hur är det då med tidigare existenser som tidigare liv terapier är de verkliga? Det är ju också en form av omedveten terapi och som faktiskt går att verifiera i efterhand, de flesta i alla fall. Dessa sessioner kan innehålla inslag som kan ge förklaringsmodeller för ens nuvarande existens, faktiskt också nuvarande åkommor. Ibland kommer vi så långt in i stadiet att dessa sessioner kan ge spirituella inslag och som kan utlösa kraftfulla emotionella reaktioner. Jag är ganska övertygad om att vi bara har skrapat på ytan som jag också skriver i min bok ”Dynamisk Emotionell Terapi”. Det handlar i slutändan om att utnyttja stadiets möjligheter som jag tror är oändliga. Jag vill tro att den kända profeten Edgar Cayce ” Den sovande profet” mer eller mindre befann sig i detta stadiet med sin terapiform av intuitiv och telepatisk kommunikation med sina klienter. Man kan lägga till många andra möjligheter av detta stadie som exempelvis astralresor, dvs ut ur kroppen upplevelser, men i slutändan handlar det om detta för mig oändliga stadie. Ju mer vårt medvetna sätts ur spel, ju längre inåt i stadiet har vi möjlighet att gå och här kan vi sannolikt fortsätta att skrapa på ytan och hitta nya vinklar och användningsområden.

På ena sidan finns de som tror att NDE upplevelser bara äger rum i hjärnan och att även tidigare liv påstående som fantasier endast äger rum där. Den sidan har försökt hitta olika medicinska förklaringsmodeller som att dessa upplevelser beror på epileptiska reaktioner i en specifik del av hjärnan. Eller att dessa uppstår när hjärnan inte får tillräckligt med syre. Men enligt Tobias Anker Stripp så håller inte dessa NDE förklaringar. Hans förklaring just nu är att hjärnan fungerar som ett filter för våra tankar och känslor, men att medvetandet åtminstone under extrema omständigheter kan fungera utan hjärnan som ett filter. Och att vi därför kan ha någon form av fortsatt medvetande efter döden.

Bruce Greyson skriver att vi kanske en dag kommer fram till en annan förklaring eller nya insikter såsom resultat kan visa att han haft fel. Han medger faktiskt också att det kan ligga bortom vår tids vetenskapliga metoder eller fantasi att faktiskt hitta ett svar på vad som händer efter döden. Men en sak han är säker på är hur djupt dessa upplevelser kan förändra människors liv.

Själv tror jag på att vi kan komma i kontakt och kommunicera utanför vår fysiska existens i den stund vi träder in i detta stadiet. Det har jag alltid trott och kanske för att jag varit långt inne i detta stadiet själv. Men en sak är säker, där pågår något utanför vår fysiska existens, bortom vårt rationella och analytiska tänkande. Och förmodligen får Carl Jung rätt i många av sina teorier om det kollektiva medvetandet, att vi alla är Ett någonstans och sannolikt på det som vi kallar det spirituella planet. Så jag fortsätter min snart 25 åriga upptäcksfärd längre inåt i detta spännande stadiet.

P.S Dela gärna genom Facebook logon till vänster!

www.hypnos-hypnoterapi.se

 

Share This