Sju dagar utan mat!

Att fasta är inget konstigt i dessa dagar, men att endast leva på vatten under några dagar är lite mer kontroversiellt. Innan du läser vidare så skall du veta att denna process inte på något viss är en uppmuntran till dig att göra det själv. 

Detta är mer min personliga berättelse om hur min kropp och sinne samverkade genom denna process. Vi alla har olika förutsättningar och därför är också allas process olika.

En fråga jag ställer mig själv är hur länge kan man göra detta utan några andra konsekvenser? Jag läser lite överallt, ju mer fett ju fler dagar och någon skriver två dagar pr kilo, vilket sannolikt är individuellt. Nu är jag ju inte i denna process för viktminskning utan för att erfara den, men ja jag har väl ca 20 kilo övervikt.

Vatten innehåller 0 kalorier och kommer att ha en nyckelfunktion för mina nästa sju dagar. Eftersom min kropp kontinuerligt mister ca 2,5 till 3 liter vatten om dagen, via normala kroppsfunktioner, behöver vatten fyllas på för att kroppen skall fungera. Törst uppkommer dock först efter det att kroppen redan har börjat torkas ut och därför är det viktigt att dricka vatten kontinuerligt.

Mitt blod består till 95 % av vatten och vattnet transporterar viktiga näringsämnen till cellerna i min kropp och avlägsnar smuts från dessa. Om jag är uttorkad kan kroppens mekanismer inte reglera trycket i blodet korrekt, vilket kan leda till ett ökat blodtryck. 

Anledningen till att jag tar ett steget till i denna värld av fast är att jag är så himla nyfiken efter att ha läst en del om att fasta på vatten. Det är inte första gången jag ger mig in i en okänd värld, för jag har alltid haft en nyfikenhet omkring vad människan klarar av. De flesta verkar göra denna form av fasta för viktminskning, men det är faktiskt inte mitt huvudsyfte. Jag vill i första hand se hur en process på sju dagar påverkar min kropp och ja, några kilo mindre hade ju inte gjort ont. 

Senast jag utsatte mig för någonting extraordinärt var i Thailand i ett buddistiskt tempel Saun Mokkh. En retreat i tystnad under tio dagar, vilket du kan läsa mer om via denna länk Saun Mokkh.

Denna gång föll alltså valet på sju dagar utan mat och endast vatten, ja du hörde rätt endast vatten. Inte kolsyrat eller smaksatt vatten utan rent dricksvatten för det är nämligen där nyckeln ligger. Många skulle nog anse att utsätta sig för et sådant scenario vore fullständigt vansinnigt.

Så jag söker på nätet omkring död i samband med vatten fasta och det enda jag hittar är om man är underernärd. Det ger god mening med tanke på att många har ju dött av svält. Så människor som har negativa ätstörningar skall definitivt inte in i denna process.

Tanken för de aller flesta som jag läser det fokuserar på att få några extra kilo att försvinna. Hade jag legat på min idealvikt hade jag aldrig gjort det, för tanken är bygger ju på att där finns fett att förbränna.

Många är nog ovetande om att detta också används inom den etablerade vården om man nu skall tro exempelvis läkaren Michale Klaper som du kan lyssna på längre ned, förmodligen inte speciellt mycket i Sverige skulle jag tro. Där är dock massor av läkare som rekommenderar fasta som 5:2 vilket faktiskt skulle kunna vara to dagar av fasta på vatten, för dricka vatten skall man ju.

Jag gjorde research lite här och där för att sätta mig in i processen innan jag började. På ett facebook forum/Water fasting, med mer än 65 tusen medlemmer finns en hel del goda råd. Där delar man sina upplevelser, ger tips och goda råd omkring vad man kan förvänta sig, även om det är mer eller mindre en individuell upplevelse.

Forumet är inte sena att varna medlemmer som sätter för höga mål, vilket är bra för dom som har en för naiv målsättning. Det sägs att det är efter 14 dagar den riktiga healingen kommer att ske, bra att veta men inte denna omgång. 

Jag kommer att berätta om mina sju dagar lite längre ned, men först lite omkring vad vattenfasta är, kan innebära och inte minst att framstående läkare faktiskt är positiva till det?

En av världens ledande experter inom vattenfasta ger sina positiva synpunkter här, Klicka på denna länk för att se och höra Michale Klaper M D

”A genuine fast cleanses the body, mind and soul. It crusifies the flesh and to that extent sets the soul free” Mahatma Gandhi

Nu kan man ju tycka att sju dagar är långt men jämfört med andra så är tre till sju dagar relativt vanligt. Men så finns där också extrema fall, exempelvis Kenny Saylors. Extremt överviktig tog han beslutet att under 40 dagar endast leva på vatten. Jag vill dock påpeka att han med jämna mellanrum hade läkarekontakt, för detta är inte en process man bara hoppar på vind för våg. Vare sig det är en eller sju dagar så gäller samma sak att alltid konsultera läkare och speciellt om man någon sjukdom eller medikamenter.

Tillbaka till Kenny Taylors. Efter 40 dagar bestämde han sig dock för att fortsätta och sätta ett Guiness Record på 55 dagar, vilket han gjorde. Rekordet blev dock aldrig godkänt för man var rädd för att detta kunde motivera andra negativt. Du kan följa dokumentären med Kenny Saylors via denna länk.

Kanske inte 100% ren vattenfasta men Angus Barbieri (1939 – 7 September 1990) fastade 382 dagar på endast kaffe, te, kolsyrad vatten och vitaminer innan han kom tillrätta med sin extrema övervikt.

Jag är så himla nyfiken av mig?

Jag är som sagt nyfiken på vad vi människor klarar av, vilka för och nackdelar som detta kan innebära? Man kan ju inte säga något om något man aldrig provat. Min vilja att utforska och experimentera med livet ger mig altid nya insikter och erfarenheter. En god vän sa till mig ”det skulle jag aldrig klara av att vattenfasta”, hur vet du det svarade jag? Att kunna är faktiskt något vi alla är födda med, ett barn slutar ju inte försöka gå bara för att det ramlar. I min värld försöker jag eliminera fraser som exempelvis ”jag kan inte” eller ”jag klara inte” till att för mig ta ett mer aktivt ställningstagande.

Jag skulle kunna förminska mig själv genom att säga precis så, till och med göra mig till offer för mig själv. Men jag kan säga att jag inte vill vilket är ett medvetet ställningstagande som är ett tecken på självrespekt och trygghet. I vår västerländska och på många sätt bekväma kultur kan vi gömma oss själva på olika sätt genom fraseringar som dessa. Sen finns det förstås många saker som vi inte vill kunna och dom kan vi välja bort genom ett aktivt ställningstagande.

”Jag blåste ca 7.5 kilo på sju dagar”

Nåväl, varför kom jag in på denna sidoväg av fasta?

Tror egentligen att jag satt och kollade på 5:2 dieten och min nyfikenhet fastnade på hur kroppens ketoner fungerar. I levern omvandlas nämligen fett till något som kallas ketoner, ett alternativt drivmedel för kroppen. Genom en strikt lågkolhydratskost ökar mängden ketoner i blodet och du når ett stadie som kallas ketos. Det innebär att kroppen till stor del drivs av fett istället för kolhydrater. I stora drag kan man säga ju mer lågkolhydratskost desto mer aktiveras ketonerna. 

När kroppen inte tillför speciellt mycket glycos så aktiveras ketonerna och dessa börjar äta på fettresurserna. Glykos finns i all mat i någon form och jakten på lågkolhydrat recept är en ständig pågående process. Det är därför 5:2 dieten kan fungera som den gör, speciellt om dessa två dagar utan mat endast innehåller vatten.

Innan jag startade så var där en sak som var fundamentalt för den process som jag strax skulle ge mig in i. Om detta skulle fungera så var det endast rent kalorifritt vatten gällde och runt tre gångar mer än jag brukar dricka vilket vill säga 4 – 5 liter.

Jag startade en söndag 18.00 efter att ha käkat en mindre portion pasta carbonara och fram till dess är ju kroppen redan fylld med en massa annat sen innan. Processen höll på till efterföljande måndag 07.30 och det är mer än 170 timmar på endast vatten.

Dag 1: Känner mig motiverat och dagen till ära så tar jag ett urinprov för att kolla var jag befinner mig på ketosstadiet. Det finns ketosstix att köpa på apoteket, dessa används nog mest av diabetiker. men dessa kan också användas för att mäta ketosstadiet. Jag befinner mig knappt på första stadiet och det ser man på färgen, där finns 6 olika färgnyanser. Egentligen inte så intressant, men kul att följa processen.

Känner ingen hunger under dagen, känner det inte ens när hela familjen är samlat kring mat bordet och min kära sambos barn har lite kul åt och försöker göra mig sugen. Dricker så mycket vatten jag orkar och känner mig hur bra som helst. Av förklarliga skäll så blir det många toalett besök även under natten.

Dag 2: Vaknar och är hyfsat utvilat, dags att dricka igen för det är ju viktigt att hålla vätska balansen flytande. Jag mäter mitt ketosvärde igen och en liten förändring i rätt riktning kan observeras. Känner ingen hunger alls och det är ju i den stund ketonerna aktiveras, just för att där inte finns något glykos att nedbryta. Jag har en förväntan om att jag skall få huvudvärk på grund av salt brist, vilket jag fick i under min retreat i Thailand.

Men skillnaden där var ju att där fick jag ett mål ”mat” som inte fick smaka något och som var någon konstig vegetarisk komposition. Där fick jag huvudvärk som var så kraftfull att jag fick lägga mig, tror det var mellan dag 2 och 3.

Jag känner redan nu att där händer saker och ting i kroppen, jag känner mig lite lättare på något sätt.

 

 

Vattenfasta

Dag: 3 Insikt nummer 1, jag har mer energi och reser jag mig för snabbt blir jag yr. Mitt ketosvärde avancerar och jag befinner mig mellan färgmarkering 2 och 3. Jag känner inte den minsta hunger vilket förvånar mig och ja jag känner lite huvudvärk men inte på långa vägar som i Thailand.

Den släpper dock snabbt och nu börjar jag känna att jag gör allt i ett lägre tempo fast ändå känner jag mig full av energi, märklig känsla. En sak som blir tydlig för mig är att gör jag saker och ting för snabbt blir jag lite yr. Faktum är emellanåt känner jag både mer energi men också trötthet, lite som det slår om från det ene till det andra.

När tröttheten gör sig påmind så använder jag mig av självhypnos eller försöka sova en stund och den procedur fortsätter jag med ända fram till avslutningen.

Även dålig andedräkt börjar observeras från min kära omgivning och stundtals halsbränna. Detta kommer att pågå från och till ända fram till slutet.

Jag känner mig allt lättare och jag kan notera att mina kärlekshandtag har blivit klart mindre. Även i ansiktet ser jag förändring, lite smalare.

Dag 4: Nu börjar mitt ketosvärde öka och jag ligger på mellan 4 och 5, fortfarande ingen känsla av hunger. Det är rätt häftig känsla att känna, inget fokus på mat någonstans, mycket märkligt. Det sägs att avvikande hunger är en konsekvens av att ketosstadiet ökar och börjar äta på våra reserver. Nu kommer nästa insikt! När jag möts av matdofter så kan jag känna ett sug men skillnaden nu är att jag kan skilja mellan hunger och sug. Det är en rätt häftig insikt att känna den skillnaden. Känns som ketonerna jobbar för fullt i kroppen och min kroppsvikt känns betydligt lägre på något konstigt sätt. Kanske inte så konstigt med tanke på att dessa fyra dagar inte har innehållit en enda kalori.

Jag tänker direkt att vatten fasta är absolut ingenting för människor med ätstörningar i negativ riktning. Jag ser ju hur min kropp förändras, mindre mage, smalare ansikte osv.

Dag 5: Nu är jag på färgmarkering 5 och jag känner hur där jobbas i kroppen. Ibland kan det känns som lite smärta samma sak hände i Thailand. Även om jag aldrig haft det så kan jag nog bäst beskriva det som restless legs. Utan att veta det så tror jag att det är fettdepåer som släpper, känns lite så. Men det goda är att det är övergående och normaliserar sig relativt snabbt. Nu kan jag verkligen se att jag har smalnat av i ansiktet och att min mage blivit en del
mindre.

Dag 6: Nu har jag nått färgmarkering nummer sex och nu skall kroppen alltså befinna sig i full ketos. Detta stadie anses av många som tröskeln till nästa steg där man tydligen kan få mer fysisk energi. Ser på forumet att en del pratar om spirituella upplevelser och mycket mer, men för de flesta handlar det nog om viktminskning. Känner hur kroppen jobbar det är nog ketosgubbarna som är på arbete och känner förövrigt inte den minsta hunger till skillnad från templet i Thailand.

Känner märkligt mycket lättare, ser det också på mig själv. Jag går fortfarande i ett längre tempo, ja allt som jag gör är mer eller mindre i ett lägre tempo och tänker att detta är nog bra för kropp och själ. Just det där med att inte känna hunger blir nästan lite spirituellt, som om man var kopplat till en kollektiv högre enhet.

Idag är det jag som är kocken här hemma och jag måste fokusera på något som barnen tycker om. Det for bli köttfärssås och spagetti men med mer krämig köttfärssås. Men jag har ett problem, jag kan inte provsmaka så jag får improvisera. Inte ens dofterna kan fresta mig så att suget tar överhand, känner mig helt enkelt inte hungrig.

Nu får jag dock problem med att sova, känner hur kroppen jobbar och mycket energi, vilket gör att jag nog inte sover mer än max 4 timmar sammanlagt. Många toalettbesök och några förflyttningar till vardagsrummet för att fördriva tiden. Skriver också en del utbildningsmaterial för att sedan göra ett nytt försök att somna. Många reflektera över en ökande insomnia under processens gång.


Dag 7: Jag är i maximalt ketosstadie som det ser ut och processen fortsätter som vanligt. Samma aktivitet i kroppen och jag känner mig en hel del lättare. Nu gör jag något jag inte borde ha gjort, jag tänker även om jag går och verkar i ett lägre tempo så varför inte prova med lite fysisk aktivitet som att spela golf. Känner att varje slag inte har samma styrka och precision som innan så det är bara att ge upp och nu börjar kroppen/ketonerna att jobba på högtryck och jag får mycket mer av dessa restless legs känslor som nu är ganska jobbiga. Det släpper dock efter ett tag och jag blir tvungen att lägga mig en stund.

Jag lydde inte rådet från forumet, glöm fysisk aktivitet inledningsvis och vila istället. Ja man lär sig alltid något och kanske det stämmer med att man en längre bit in i processen kan göra det? Jag fundera på om jag skall ta ytterligare en vecka för jag känner absolut inga problem att göra det. Men nej, det får bli nästa runda om jag över huvudtaget kommer att vilja gå så långt? Tänker mer på att implementera det i min vardag och kanske 5:2 varianten med två dagar av endast vatten.

Hoppas du såg videoklippet ovan med läkaren Mikael Klaper jag tror han är inne på något intressant. Någon sa att buskjägare kan jaga i dagar utan mat och det vore intressant att veta om de tog vatten från växter, vet att man kan utvinna vatten ur exempelvis en kaktus. Om nu expertisen är positiva till det så må där vara något om saken. Men kroppen är fantastisk där mobiliserar sig efter vilka förutsättningar som finns.

Dag 8: Klockan är nu 07.30 och det är dags att inta min första föda på mer än sju dagar. För att inte slå sönder magen har rekommendationerna från forumet varit flytande kost så det får bli smoothie. Har knappt sovit någonting i natt så jag varit uppe tre gångar förutom toalettbesöken och gjort en del skrivarbeten. Bortsett från det så skall det bli spännande att se hur kroppen kommer att reagera på intag av föda.

Kan konstatera att det tog ca 2 timmar till jag kände att aktiviteten började lugna ned sig och just det 7,5 kilo lättare. Det är ju helt sjukt att på sju dagar gå ned så mycket jämfört med retreaten i Thailand där jag gick ned ungefär lika mycket på 10 dagar och var ständigt hungrig. Nu är jag säker på att det här med vikt är individuellt och utan att veta det så tror jag att ju mer övervikt ju mer viktminskning. Men det är som sagt ingenting jag vet bara tycker att det låter logiskt.

En annan spännande sak som jag glömt att är att jag länga har känt stelhet i kroppen och borde återigen ge mig in på yoga. Speciellt på morgonen, men jag är mycket rörligare när jag vaknat. En annan sak! Mitt ringfinger på vänster hand har låst sig varje gång jag försökt knyta handen, men nu kan jag göra det utan problem vilket är lite intressant, får se om det håller i sig.

Nästa misstag! Tänkte att jag skulle få smaka mitt mästerverk till köttfärssås och om allt kändes runt lunch så skulle jag ge det en chans. Ögonen är stora vilket gör att jag jag öser upp som jag brukar och konstaterar att jag inte ens orkar äta 1/4. Jaha då måste magsäcken ha krympt vilket i sig inte är märkligt. Det känns hur som helst fantastiskt att ha fått alla dessa nya insikter om kroppen och viktminskning är bara ett välkommet inslag.

Kommer jag att göra om det? Svar ja men i vilka formar det får vi se, tror jag kommer att göra min egen 5:2 variant inledningsvis, så får vi se framåt. Men visst är jag sugen på att erfara en 14 dagars trip och få uppleva nästa fas, men för nu så räcker det. Det har varit en spännande bergochdalbana färd, insikten om skillnaden mellan hunger och sug. Tar en dag eller så innan man är helt på banan igen skulle jag tro.

P.S Glömde att skriva att jag samtidigt har jobbat under tiden jag gjort denna process, men bara vissa timmar dagligen. Kan också tillägga att jag är på väg tillbaka, tar lite längre än jag trodde. Men nu sent på kvällen dag 8 så känns allt normalt igen. Om du ändå funderar på att göra denna process kan det vara en god idé att ta kontakt med läkare innan, speciellt om du har någon form av medicinering. Och inte minst läsa in dig på processen exempelvis på det forumet jag rekommenderade.

Dag 9: Dagen efter avslutningen, känner mig pigg och rörlig

Dag 10: Sovit ungefär 5.5 timmar i sträck, vaknar pigg och och rörlig. Känner egentligen ingen hunger men det får bli en smoothie igen. Upptäcker att jag gått ner nästan 0,5 kilo till och det ger ju mening för gårdagens kamp med vanlig mat blev ju ca 1/4 av vad jag annars brukar äta. Känner faktiskt att processen inte helt är över och jag känner som sagt inte hunger än, mycket märkligt.

Inser att jag sett fel på kalendern och att jag faktiskt har en ledig dag. YES! Då får det bli golf och thaimat efter, för jag måste väl bli hungrig? Fast processen fortfarande florera i kroppen går golfen bättre, men absolut inte helt på topp. Kör därifrån och inser att det kommer att bli meningslöst att käka Thaimat, dels är jag inte hungrig och förmodligen skulle jag bara äta en liten del, så jag åkte hem igen.

Dag 11: Sover bra och drömmer en hel del mer än vanligt. Vaknar pigg och rörlig, innan var jag tvungen att mer eller mindre krypa ur sängen och nu kan jag bara sätta mig rakt upp. Smoothie på morronen, inte speciellt hungrig säkert gått ned lite till, känns så, men tycker det är oviktigt. Huvudsaken är att man mår bra och att det känns bra i kroppen. Känner att processen i kroppen känns lugnare.

Sammanfattning:
Det verkar som där pågår en process efter dessa dagar, förmodligen är det olika och har ställt frågan på forumet. Jag kommer absolut göra om det för denna korta process har varit positiv på många sätt för mig. Att just rent vatten kan sätta igång ketonerna och angripa reserverna hade jag ingen aning om.

Men jag ser också dom som har en jobbig process vilket sannolikt beror på att de finner en form av falsk trygghet och belöning i mat. Så är det inte för mig, jag är ganska trygg i min framfart och tar processen som en utmaning och utveckling. Att ha förmågan att möta dessa svängningar, speciellt de som är lite tuffare. Det är dessa tuffa perioder som utvecklar mig och med den insikt blir processen lättare att hantera, åtminstone för mig.

 

Share This