Visste du att inlärning börjar långt innan födseln? Redan i livmodern tar fostret emot intryck som kan påverka dess framtida utveckling. Ny forskning visar att ljud, känslor och till och med smakupplevelser börjar programmeras i ett mycket tidigt skede av graviditeten. Stamcellsforskaren Bruce Lipton har tagit denna forskning ett steg längre genom att visa hur våra tidiga upplevelser i barndomen formar vårt undermedvetna och påverkar oss genom hela livet.
Forskningen visar tidiga tecken på inlärning och perception
1. Ljud och vibrationer redan från vecka 16–20
Studier visar att innerörats strukturer börjar utvecklas så tidigt som runt vecka 16, och vid vecka 20 kan fostret potentiellt börja uppfatta vibrationer och lågfrekventa ljud, såsom moderns hjärtslag och rösten genom benledning (där ljud färdas genom kroppen snarare än genom luften). Enligt forskning från Harvard Medical School kan fostret redan under andra trimestern börja vänja sig vid vissa ljud och reagera på förändringar i ljudmiljön.
Ordet ”trimestern” syftar på en tredjedel av en graviditet, som brukar delas upp i tre olika perioder, eller trimestrar. Varje trimester varar ungefär 12-13 veckor, vilket gör att en fullständig graviditet på 40 veckor delas upp i tre trimesters:
- Första trimestern: Vecka 1–12
- Andra trimestern: Vecka 13–26
- Tredje trimestern: Vecka 27–40
2. Känslomässig påverkan i ett mycket tidigt skede
Moderns känslor påverkar fostret redan från första trimestern. Stresshormoner som kortisol kan överföras via moderkakan, och studier har visat att detta kan ha långsiktiga effekter på barnets emotionella utveckling. Forskning vid University of California har visat att moderns emotionella tillstånd, även tidigt i graviditeten, kan forma fostrets neurologiska utveckling och stressregleringssystem.
3. Neurologisk utveckling och minnesförmåga
En studie publicerad i *Science* (2020) antyder att hjärnan utvecklar de första kopplingarna mellan hörsel och minne tidigare än vad man tidigare trott. Det innebär att även om fostret inte ”hör” som vi gör, kan det börja bearbeta ljudmönster och associera dem med känslomässiga upplevelser från ett mycket tidigt skede.
Vad innebär detta?
Detta tyder på att fostrets inlärning av ljud och känslor kan börja tidigare än vecka 25, möjligen redan vid vecka 16–20. Även om det ännu inte finns en bred vetenskaplig konsensus om exakt hur tidigt aktiv inlärning sker, pekar forskning på att hjärnan börjar bearbeta sensorisk information långt innan födseln.
Liptons kärnteorier om inlärning och medvetandeutveckling:
1. Hjärnvågor och hypnosliknande tillstånd
Bruce Lipton menar att spädbarn och småbarn främst befinner sig i theta- och delta-hjärnvågor, vilka är desamma som vid djup mental avslappning, det vill säga i ett tillstånd av hypnos.
– Theta-vågor (4–7 Hz) – dominerar barnets hjärna från cirka 2 till 7 års ålder. Detta är samma hjärnvågstillstånd som används i hypnos och djup meditation, vilket innebär att barnet är i ett högst suggestibelt tillstånd.
– Delta-vågor (0,5–4 Hz) – dominerar under de första två åren och skapar ett djupt, drömlikt tillstånd där medvetandet ännu inte är fullt utvecklat. En vuxen person som befinner sig i detta stadie är sannolikt inte lika påverkningsbar och befinner sig mer eller mindre i djupsömn.
Eftersom barnet är i detta hypnotiska tillstånd suger det upp omgivningens beteenden, känslor och mönster utan att kritiskt granska dem. Allt som sägs, görs och uttrycks av föräldrar och omgivning programmerar barnets undermedvetna.
2. Omedveten och undermedveten programmering formar vårt liv
Lipton menar att upp till 95 % av våra beteenden och trosuppfattningar kommer från vårt undermedvetna och formas under våra första levnadsår. Detta innebär att mycket av vårt livsprogrammering sker i tidig barndom.
Om barnet upplever kärlek, trygghet och stöd tidigt, skapar det en positiv grundsyn på sig själv och världen. Om barnet utsätts för stress, rädsla eller negativa budskap, kan det utveckla begränsande övertygelser och ett mer reaktivt beteendemönster.
Exempel:
– Ett barn som ser sina föräldrar hantera konflikter på ett lugnt sätt kan programmeras att själv hantera stress på ett konstruktivt sätt.
– Ett barn som ständigt hör att pengar är svåra att få eller att ”man aldrig får vad man vill” kan utveckla en undermedveten rädsla för framgång.
3. Epigenetik och miljöns påverkan på gener
Lipton argumenterar för att vårt beteende och vår hälsa styrs mer av miljö och perception än av gener.
– Genom forskning på stamceller visade han att cellers beteende förändras beroende på deras omgivning, vilket han överför till att gälla människor – vårt liv formas av de miljöer och tankemönster vi utsätts för.
– Om ett barn växer upp i en stressfylld miljö kan dess kropp anpassa sig genom att producera mer stresshormoner, vilket kan påverka hälsan negativt.
Vad innebär detta i praktiken?
Liptons teori har lett till en stor betoning på medvetet föräldraskap och positiv programmering under barnets första år. Föräldrar kan hjälpa barnet genom att skapa en kärleksfull och trygg miljö där det får positiva budskap. Tekniker som Dynamisk Emotionell Terapi används för att omprogrammera negativa undermedvetna emotionella låsningar, övertygelser som etablerats tidigt i livet.
Dynamisk Emotionell Terapi (DET) och frigörelse från det förflutna
Jack Johansens metod ”Dynamisk Emotionell Terapi” (DET) erbjuder en terapeutisk väg för att bearbeta och omprogrammera de negativa mönster som vi bär med oss från våra tidigaste år. DET bygger på teorier från både Lipton och Johansen själv om hur vårt undermedvetna styr våra reaktioner och beteenden långt in i vuxenlivet.
I DET fokuserar terapeuten på att hjälpa klienten att återkoppla till det omedvetna, där de djupt rotade mönstren och trauman ligger lagrade. Genom att lyfta fram dessa omedvetna blockeringar och börja omprogrammera dem, frigörs individen från det förflutnas inflytande och kan skapa en mer medveten framtid. Detta sker genom en kombination av metoder som inkluderar mindfulness, visualisering, hypnos och andra tekniker för att omstrukturera de undermedvetna mönstren.
Slutsats
Barn är mottagliga för inlärning redan under graviditeten, och genom sina första levnadsår är de i ett medvetandetillstånd som gör dem extremt påverkbara av omgivningen. De tidiga ljuden, känslorna och de trosuppfattningar barnet utsätts för skapar en programmering i deras undermedvetna. Denna påverkan fortsätter genom hela livet och styr många av våra beteenden och upplevelser.
Genom metoder som Dynamisk Emotionell Terapi kan vi som vuxna omprogrammera våra omedvetna, undermedvetna mönster och frigöra oss från gamla, negativa mönster som ofta stammar från vårt förflutna. Genom att medvetet arbeta med dessa sinnesdelar kan vi förändra våra liv och skapa en mer positiv och harmonisk framtid.
